Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2007

ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ


Η γνωστοποίηση της πρόθεσης του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης να παραχωρήσει δημοτική έκταση 6 στρεμμάτων στο βόρειο τμήμα της πόλης (τέρμα Ηροδότου) προς την διεύθυνση του ΚΤΕΛ Αλεξανδρούπολης ώστε να γίνει δυνατή η μετεγκατάσταση του, δημιούργησε μια προοπτική ως προς την επίλυση ενός χρόνιου προβλήματος αλλά και ένα προβληματισμό. Ο υπάρχων σταθμός υπεραστικών λεωφορείων είναι μικρός και μη λειτουργικός. Είναι επίσης μια πραγματικότητα το γεγονός ότι η πόλη υφίσταται από πολλά χρόνια τις δυσμενείς συνέπειες από τη λειτουργία του στο συγκεκριμένο σημείο του κέντρου της πόλης.

Προκειμένου να βελτιωθούν οι προσφερόμενες υπηρεσίες του ΚΤΕΛ προς το επιβατικό κοινό και να μεριστούν οι συνέπειες από την λειτουργία του στο κέντρο της πόλης, είναι ανάγκη να μετεγκατασταθεί σε ένα νέο κατάλληλο χώρο που θα περιλαμβάνει όλες εκείνες τις λειτουργίες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων σε αυτόν, των συνοδών λειτουργιών (χώρος στάθμευσης, κτίρια διοίκησης κλπ) και των επιβατών με τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στην πόλη και τους υπόλοιπους πολίτες.

Αν και ζήτημα που πιέζει, σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με σπασμωδικό και αποσπασματικό τρόπο και οπωσδήποτε με τη δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων! Διότι οι παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας στον πολεοδομικό ιστό της πόλης όπως η μετεγκατάσταση του σταθμού υπεραστικού ΚΤΕΛ συνιστούν σημαντικούς και κρίσιμους χειρισμούς που θα πρέπει να βασίζονται οπωσδήποτε σε βασικούς σχεδιασμούς και όχι σε βιαστικές και μη ολοκληρωμένες βεβιασμένες λύσεις. Πρέπει να πραγματοποιούνται ύστερα από μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της λειτουργίας που μετακινείται, την εκτίμηση των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, στην κυκλοφορία και στην σύνδεση του με τα υπόλοιπα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις λοιπές λειτουργίες της πόλης, την τεχνική ανάλυση των επιμέρους εναλλακτικών λύσεων κλπ. Αποτελεί δηλαδή μια σύνθετη διαδικασία και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί ανεξάρτητα από το θεσμικό σχεδιασμό των χρήσεων γης που πραγματοποιείται ΜΟΝΟ με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.

Είναι επομένως αναγκαίες οι άμεσες και προς κάθε κατεύθυνση συντονισμένες παρεμβάσεις για την επίσπευση των προϋποθέσεων και των διαδικασιών εκπόνησης του ΓΠΣ, που έχει καθυστερήσει αναίτια εδώ και δυο χρόνια, όπου θα τεθεί και θα αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα σε σχέση και σε απόλυτη συνάφεια με τα υπόλοιπα ζητήματα σχεδιασμού και οργάνωσης του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Δεν πρέπει να γίνουν τα ίδια λάθη που συνέβησαν κατά την σύνταξη και εφαρμογή του ισχύοντος ΓΠΣ. Διότι, το υφιστάμενο Σχέδιο δεν αντιμετωπίστηκε με τη δέουσα σοβαρότητα, ως ουσιαστικό στοιχείο για τη ρύθμιση των χρήσεων γης της πόλης και δεν υπήρξε προώθηση και υλοποίηση των βασικών του προβλέψεων. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν κινήθηκε στα πλαίσιά του, αλλά ανεξάρτητα και αυθαίρετα, αναιρώντας την ισχύ και αποδυναμώνοντας τη σημασία και την εφαρμοσιμότητά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: